A tűz és a láng mindent elsöprő ereje elevenedik meg Závorszky-Simon Márton festőművész Új Földjeim című kiállításán, melyet szeptember 24-től tekinthet meg a közönség a soroksári Galéria ’13-ban.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjjal jutalmazott festőművész védjegye a pusztítva alkotás, melyet sajátos technikával ötvöz. Nem véletlen, hogy fiatal kora ellenére a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjává választották tavaly.

„Azt gondolom, hogy az alkotáshoz ugyanazokra az energiákra, vadságra, szenvedésre és szenvedélyre van szükség, mint amiből a világ nagy pusztításai is születnek. Mint a tűz, amit lehet építésre és rombolásra is használni” – mondta Márton, aki állítása szerint ennek a kettősségnek a határmezsgyéjén dolgozik.

Húszévesen kezdett saját indíttatásból festeni, majd tehetsége elismeréseként négy évvel később megkapta első díjait (Ezüstgerely különdíj, Kortárs Önarckép Biennálé fődíja), a következő évben pedig már a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjává vált. Rétegekkel roncsolja tájképeit és aktjait, melyekhez átfestésekkel, lekaparásokkal és lehúzásokkal kísérletezik. Izgalmas technikája hamar felkeltette a szcéna szakértőinek figyelmét.

„2015-ben készültek az Új Földjeim sorozat apokaliptikus égő tájképei is. Ez időben autoimmun betegségem miatt krónikus ízületi fájdalmak gyötörtek, másfél évig nem tudtam felállni az ágyból a gerincem gyulladása miatt. Ahogy a kezelésektől egyre jobban lettem, és újra alkotni tudtam, úgy vetítettem bele lángoló képeimbe fizikális fájdalmaimat, és mindazt a felhalmozott szenvedést és szenvedélyt, amelyet ezalatt a másfél év alatt nem tudtam kiadni magamból” – mesélte a művész.

Márton később a kór lelki aspektusait és saját családi hátterét is elkezdte feldolgozni. Az Új Földjeim víziói így nemcsak a végleges pusztulásról és haragról szólnak, hiszen a tarlók leégetésével egy új, termékenyebb talaj kaphat helyet. A képek a művész saját lelki vívódásai mellett az elengedés, feldolgozás, jövőbe vetett hit jelképei is.

A kiállítás november 13-ig látogatható.