Százötven éve, 1869. október 1-jén az Osztrák-Magyar Monarchiában indult útjára a világ első hivatalos postai levelezőlapja.

Nagyváradról Nagyszebenbe küldött, első napi bélyegzéssel ellátott levelezőlap 1869-ből az első postai levelezőlap megjelenésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján a budapesti Bélyegmúzeumban.


150_eves_az_elso_kepeslap2_600x279.png
Fotó forrása:belyegmuzeum.hu

A 200 éve született Gervay Mihály az első magyar postafőigazgató volt, nevéhez fűződik a díjjegyes lap ötletének megvalósulása. A világ első hivatalos postai levelezőlapja pedig 150 éve az Osztrák-Magyar Monarchiából indult útnak, s ahogy a bélyeg néhány év alatt elterjedt az egész világon, a levelezőlap is viharos gyorsasággal hódított teret a postai értékcikkek és a bérmentesítés világában.

A tárlaton 1869 októberétől 1971 májusáig kibocsátott mintegy 270 levelezőlapokat mutatnak be, köztük az ismereteik szerint egyetlen olyan levelezőlapot is, amelyet a megjelenés napján adtak fel és bélyegeztek le, vagyis első napi bélyegzéssel láttak el. Nagyrészt két kiemelkedő, nemzetközi kiállítási eredményeiről is ismert filatelista, Homonnay Géza, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság (MAFITT) és a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) elnöke, valamint Czirók Dénes anyagából született, amelyhez hozzáadták a Bélyegmúzeum példányait.


gervay_mihaly_600x837.png
Gervay MihályFotó forrása: postamuzeum.hu

A Magyar Postának a kettős évforduló alkalmából kibocsátott bélyegblokkján együtt láthatók a világ első díjjegyes postai levelezőlapjának magyar változatai és a megvalósítást támogató magyar postafőigazgató. Ezzel megszületett a harmadik magyar bélyeg, amely Gervayt és a második, amely a levelezőlapot ábrázolja. A bélyegblokkot és a kiállítást Elekes Attila André grafikusművész tervezte.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos