Szombaton nyílik Vető János Nahte – Duo-Trio-Fluo című kiállítása az Art Quarter Budapest aqb Project Space galériájában.

Az aqb Project Space soron következő Duo-Trio-Fluo című kiállítása Vető János 2004 és 2019 közötti alkotásait – köztéri művészetének, valamint saját tereiben készült darabjait – vonultatja fel a szín-forma-tartalom hármas elve alapján. A képpárok fluoreszkáló „tobzódásban” elrendezve várják az érdeklődőket.

Vető János Budapesten született 1953-ban. Fiatal kora óta zenél, ír, filmez és fényképez. Hajas Tibor performance-művész asszisztense, barátja, és operatőre volt 1976 és 1980 között, később Méhes Lóránt Zuzuval Zuzu-Vető néven készítettek installációkat, szobrokat és képeket. A 80-as évek elején a Trabant zenekar alapítótagja volt Lukin Gáborral és Méhes Mariettával. Jelenleg Dániában, valamint Svédországban él és alkot. Világszerte elismert képző- és fotóművész, emellett rendszeresen koncertezik.

Forián Szabó Noémi így írt a kiállításról: „A képek digitális fényképek, amelyeket 2011-ben képpárokba rendezett. 2015-ben húsz vasalható nyomatot készített belőlük. Ezeket fluoreszkáló színű, cink rázókeverékkel lealapozott papírlapokra vasalta, majd a kompozíciót pasztellkrétával kiegészítette, a képeket tovább festette. 2019-ben a sorozatból két méretben printeket nyomtatott, összesen negyvenet. A Duo-Trio-Fluo egy évtizednyi alkotói munka eredménye, az életmű egészét tekintve esszenciális összegzés: fényképezés, képmanipuláció, mágikus anyaghasználat és festészet együtt."

„Képzeld a nagyot meg a kicsit, a kintet, a bentet, a fentet, a lentet, a szervezettet és a titkosat, a láthatatlant, a láthatót, a natúrt és a kultúrt.”

A kiállítás február 23-ig látogatható, kurátora Farkas Laura. A megnyitón beszédet mond Dr. Horváth Putyi, koncerted ad Vető János.