Havonta jelentkező online sorozatban ismerhetjük meg a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének remekműveit.

A spanyol festészet megismertetése a célja a Cervantes Intézet online elérhető, Művészetpirulák című sorozatának. A Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának spanyol gyűjteményében található alkotások révén a spanyol kultúrába és képzőművészetbe nyerhetünk bepillantást.

„A sorozatban gyűjteményünk olyan fontosabb festményeit mutatom be, amelyekkel kapcsolatban sokak számára akár ismeretlen információkat is el tudok mondani. Nemcsak művészettörténeti elemzést, hanem egy kis spanyol kultúrtörténetet is belecsempészek a videókba. A legújabb részben Jusepe de Ribera Szent András vértanúsága című képét mutatom be, és Szent András spanyolországi kultuszával kapcsolatban mesélek el néhány érdekességet. Azért éppen ezt a művet választottam a mostani Művészetpirulához, mert a szent napja november 30-ára esik” – mondja Lantos Adriána kurátor.

Decemberben Francisco de Zurbarán Szeplőtelen fogantatás című művét ismerhetjük meg.

A Művészetpirulákban ezután többek között Bartolomé González Infáns képmása, Bartlomé Esteban Murillo A kis Jézus kenyeret oszt a zarándokoknak, Juan Carreño de Miranda Id. Szent Jakab apostol legyőzi a mórokat Diego Rodríguez de Silva y Velázquez Étkezők és Alonso Cano Don Baltasar Carlos infáns című alkotásainak titkait fedezhetjük fel.