Az elismerésre jelölt művészek munkáiból szerdától kiállítás látható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A 282 pályázatból szakmai zsűri választotta ki a 26 jelöltet. A díjhoz kapcsolódó kiállítás méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal művészeti szcéna legmértékadóbb áttekintésének minősül.

Az idei kiállítást az Esterházy Privatstiftung Esterházy V. Pálnak (1901–1989), a magyar tudomány és kultúra nagy mecénásának ajánlja.

Egy nemrég megjelent kutatásból derült ki, hogy Esterházy Pál már 1937-ben alapított egy Esterházy-díjat. A magyar művészeti életre jelentős hatást gyakorló mecénási tevékenységét Esterházy Marcell dolgozta fel a kiállítás első termében látható videókollázsában.

Az Esterházy Privatstiftung az Esterházy hercegi család
közép-európai történelme és nagy hagyományokkal rendelkező mecénási
tevékenysége folytatásaként 2009 óta egy kétévente átadott díjjal és a hozzá
kapcsolódó kiállítással támogatja a magyarországi kortárs művészetet. A díjra
jelölt művészeket, illetve a fejenként 5000 euróval jutalmazott három
díjazottat független nemzetközi zsűri választja ki.

A zsűri értékelése szerint Rózsa Luca Sára erős, szinte pszichoanalitikus áthallásokkal párosuló alkotásai egy hiteles és nagyon is kortárs festőművészről árulkodnak. Óriási vásznai a reneszánsz portréfestészetre emlékeztetnek, meztelen testeket ábrázolnak egy sajátos, természeti közegben. Rózsát minden festői képessége ellenére azonban nem az ábrázolás vagy a reprezentáció módja érdekli igazán, ennél sokkal mélyebbre ás, a szubjektum és a természet pszichológiai szintjeit vizsgálja, az egyes személyiségeken belül uralkodó feszültségekre, sőt kettősségekre világít rá.

Tranker Kata az idén harmadszorra short-listás az Esterházy Art Awardon, a zsűritagok így 2015 óta kísérik figyelemmel munkásságát. A sokszor apró, efemer anyagok felhasználásával készült alkotásai idén egy merész léptékváltással nagyobb méretű szobrokká és installációkká alakultak át. Antropomorf, képzeletbeli teremtményei mitológiai és őskori narratívákat szólaltatnak meg, miközben a sci-fi világát is megidézik. Művei az együtt létezés és az anyaság szubjektív, személyes tapasztalatait is tematizálják.

Az Amszterdamban tanult Ulbert Ádám egyéni, kiforrott, minden ízében nemzetközi hangot képvisel a hazai művészeti színtéren – emelte ki a zsűri. Expresszív festészete természettudományos tételeket és mitológiai toposzokat vegyít egymással, személyes narratívákat teremtve. Friss sorozatán a japán kultúra egzotikus nyelvezetével vet számot, az elvágyódás sosem volt bizarr úti célját írva körül. Figuratív vásznai és háromdimenziós bronzszobrai felvillantják a képzelet szabadságának metaforikus lehetőségeit – fogalmazott a zsűri.

Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nemcsak a kortárs művészet támogatásában rejlik, hanem abban a lehetőségben is, hogy új társadalmi tendenciákat és gondolkodásmódokat ismerjen fel.

A Short List 2021-re beválogatott pályaművek meglepően nagy része foglalkozik a materialitás és a testiség szerepével. Sok elbeszélő megközelítéssel is találkozhatunk. A korábban fontosnak tűnő absztrakt és önreflexív művészeti hagyomány azonban szinte egyáltalán nem tetten érhető.

A kiállítás megpróbálja ezeket a tendenciákat kiszolgálni: a pályaművek, amelyek korábban jellemzően izoláltan jelentek meg a térben, most dialógusba lépnek egymással. Az egyik bemutatott mű például a kiállítás összes terében, szétszórva jelenik meg. Ez a rendezési mód lehetőséget ad annak szemlélésére, hogy az így létrejövő, az egyes művészi világok határait átlépő kapcsolatok vajon termékeny barátságokat vagy éppen veszélyes konkurens szituációkat teremtenek.

A kiállító művészek között van Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám mellett Balázs Nikolett, Bilak Krystyna, Czene Márta, Dallos Ádám, Dóra Ádám, Fábri Zachary, Fridvalszki Márk, Horesnyi Bálint, Kádár Emese, EJTECH – Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, Kiss Adrian, Kiss Adrienn Mária, Koós Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Melkovics Tamás, Neogrády-Kiss Barnabás, Pintér Gábor, Rudas Klára, Süveges Rita, Schwéger Zsófia, Szabó Eszter, Tollas Erik, Trapp Dominika.

Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 címmel megtekinthető tárlat 2022. február 13-ig látható a Ludwig Múzeumban. Az idei díjazottaknak 2022 tavaszán kiállítása nyílik a kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében, továbbá egy korábbi megbízás szerint a kastély díszlépcsőházának installációját Ulbert Ádám készíti.

A nyitóképen a három díjazott. Forrás: a Ludwig Múzeum Facebook-oldala.