A felvidéki Rovás alkotócsoport 1994-ben jött létre, 1999 óta hivatalosan is bejegyzett civil szervezet. Kulturális és képzőművészeti tevékenységet folytat, célja szellemi értékek létrehozása. Tevékenységével az értelmiséget szólítja meg, mivel ezzel a réteggel bánik a legmostohábban a társadalom.


kiallias_rovas_600x397.png
Szabó Ottó képzőművész, a Rovás civil szervezet elnöke

Céljuk nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó, építő jellegű művészet. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás.

Háromnyelvű internetes újságjuk, a RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor, és immár tizenöt éve működik sikeresen. A magyar nyelvű változat a felvidéki magyar művészetet és kultúrát mutatja be a Kárpát-medencében élő magyaroknak; szlovák nyelvű oldala a szlovákságot tájékoztatja arról, hogy Szlovákiának élő magyar kultúrája és művészete van, amely nem azonos a ?magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világnak mutatja be törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.


majel_rovas_kozpont.jpg
MaJel Rovás Alkotó Központ

Az önképzésre és az állandó szakmai továbbfejlődésre építenek. Tagjaik számára műtermeket, műhelyeket és stúdiókat biztosítanak, galériát, internetes klubkávézót, olvasótermet, művészeti rezidenciát működtetnek. Támogatják a pályakezdő, fiatal művészeket, értelmiségieket, kiállításokon ad lehetőséget a kortárs képzőművészeknek a megmérettetésre, önálló bemutatkozással Képzőművészeti Esti Iskolát alapítottak Kassán, alkotótáborokat, ifjúsági tehetséggondozó kurzusokat, workshopokat szerveznek, előadásokat, szimpóziumokat, szemináriumokat, különböző találkozókat és fesztiválokat rendeznek. Nemzetközi pályázatokon vesznek részt, együttműködnek külföldi és hazai szervezetekkel, a RovásVoyage program keretében tanulmányi utakat szerveztek, befejező szakaszához ért művészeti, kézműves és iparművészeti e-shopjuk kialakítása.

Az évek során a Rovás polgári társulási formából meghatározó jelentőségű intézménnyé vált, amely immár két épületet tart fenn Kassán: a MaJel Rovás Központot és a Kmeť utcán a Löffler Művésztelepet. Sikeresen működik esti iskolájuk, ahol rajzot és festészetet, divatfotózást, szobrászatot és grafikát tanulhatnak az érdeklődők. Nyári Művészeti Szabadegyetemük minden éven három turnusban, három helyszínen zajlik: Erdélyben, Középajtán hatszor, Gyimesbükkön kétszer, Torockón négyszer, egyszer Székelyszentléleken, legutóbb pedig Csíkszentkirályban voltak. A felvidéki helyszín a kassai Rovás Központ, a magyarországi évek óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe. Ez utóbbinak jelentős a szakmai visszhangja is.


kiallitasmegnyito_600x399.png
Kiállításmegnyitó
Azért dolgoznak, hogy élő és kortárs magyar művészete legyen Kassának, egyenértékű a többségi nemzettel. Nem amatőr színvonalú, nem is múltba révedő, nem hagyományt ápoló, nem is őrző, hanem a jelenben biztosan megálló magyar kultúrája. Abban a városban, ahol ma már a 240 ezer lakosból a magyarok aránya 5 százaléknyira csökkent.

Forrás: rovart.com