Március 8-án 19 órakor nyitja meg kapuit a bécsi Collegium Hungaricum legújabb kiállítása Magyar festőnők Bécsben címmel. A tárlat négy Bécsben élő magyar festőművésznő munkásságát mutatja be.

Feledy Balázs művészeti író így ír a kiállításról: „A kiállítás címe három szóból áll. A Collegium Hungaricumban nyilvánvaló, hogy magyar művészek állítanak ki, s a kiállítás helyszíne is ab ovo Bécsben van. A harmadik szó lehet különleges: festőnők.

Csoportos képzőművészeti kiállításokon természetesen már régen megszokott, hogy férfiak és nők együtt állítanak ki. De ha csak nőművészek a kiállítók, akkor azonnal felmerülhet a kérdés: ez valamiféle feminista megnyilvánulás?

Nos: nem. Itt most négy fiatal, olyan magyar nőművész mutatja be újabb festményeit, akik valamilyen ok folytán kötődnek Bécshez, az osztrák kultúrához. Ám mivel mind a négyen nők, mégis kétségtelen, hogy átlengi a kiállítási kollekciót a női szem, a női világlátás kreativitása, tehetsége. Hogy ez más, mint a férfiaké? Ezen vitatkozhatunk. Nézzék meg a látványos kiállítást.”

A kiállító művészekről és az eseményről itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: Zászkaliczky Ágnes Emotions VI. című alkotásának részlete. Forrás: Zászkaliczky Ágnes weboldala