Kondor László fotográfus felvételeiből nyílik kiállítás pénteken Budapesten, a Kolta Galériában.

A Kondor László – Leicával a frontvonalon (Chicago 1968 -Vietnám 1969-70) című tárlaton a 78 éves alkotó életművének legjelentősebb művei láthatók.

Az összegzés felidézi, hogy a fényképész szakmai életének jelentős részét világesemények dokumentálásával töltötte. A kiállítás több mint három évtizedes karrierjének archív anyagából nyújt válogatást.

Kondor László az 1956-os forradalmat követően az Egyesült Államokban élt, majd a vasfüggöny leomlása után tért vissza Magyarországra, jelenleg Kapolcson él. A nemzetközileg is elismert fényképész szakmai életének jelentős részét világesemények dokumentálásával töltötte. Készített képsorozatot a vietnami háborúról, megörökítette az amerikai háborúellenes utcai megmozdulásokat és dokumentálta a chicagói polgármester, Richard J. Daley politikai tevékenységét is.

A kiállított 70 mű közül 20 a chicagói National Veterans Art Museum állandó kiállításának része. A mostani kiállítás anyaga is a chicagói múzeumban kap majd helyet szeptembertől egy dokumentumfilm kíséretében. A filmet, amelynek Egy sötétkamrából, Kondor László élete a címe, Dózsa Endre készítette. Ezzel egy időben megjelenik egy kiadvány is: Kondor László, Vietnam – ahogyan én láttam címmel, amelyet Havasi Máté szerkesztett.

A kiállítás március 6-ig látogatható a Kolta Galériában.

Képek forrása: National Veterans Art Museum Collection Online