Kotormán Norbert szobrászművész kapja idén a Tornyai-plakettet, a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját. A kiállítást a járványügyi korlátozások feloldása után láthatja majd a közönség az Alföldi Galériában.

Rendhagyó módon, október első vasárnapja helyett az ősz
végén, november 22-én nyílt volna meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő
kortárs képzőművészeti kiállítása, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelyen 154
művész 214 alkotása szerepel.

A tárlat anyagát a muzeális intézményekre vonatkozó
járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja majd ingyenesen a
közönség, a tervek szerint március 28-ig. A díjátadó ünnepséget is egy későbbi
időpontban tartják, az elismerésekről azonban már a tárlat anyagának
összeállítása során döntött a zsűri.

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Kotormán Norbert szobrászművész nyerte el, aki több mint negyedszázada rendszeres kiállítója a tárlatoknak, ahol rendszeresen díjazták is munkásságát.

Képiró Ágnes kurátor szerint Kotormán Norbertnek a tárlaton
szereplő, Bögöly című munkája egy „nagyon kortárs" plasztika. A
fehér laminált akrilból készült, különlegesen kidolgozott, méretarányos ló
ugyanis csupán a posztamense az állat ágyékán parazitaként megbúvó „csípős
légynek" – erre utal a mű alcíme is: Parazita posztamentum. Az
alkotás további egyediségét az adja, hogy a statikailag tökéletesen álló munka
egy pontján a falhoz támaszkodik, így mélydomborműként is értelmezhető.

A kiállítás életműdíját a tárlatok hű és kimagasló kvalitású alkotójának, Tenk László festőművésznek ítélte oda a zsűri, míg Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kotormán Ábel szobrászművész érdemelte ki.

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díját Sulyok Gabriella grafikusművész veheti majd át. Endre Béla mesterdíjában a vásárhelyi tárlaton először kiállító, hazai képzőművészeti élet meghatározó egyénisége, Bukta Imre részesül. A Galyasi Miklós-díjat Ágnes von Uray festőművész kapja. A Fiatal Festők Nívódíját Szabó Franciska festőművész érdemelte ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Szurcsik József festő- és grafikusművész kapja.

A kiállítás tervezett megnyitására megjelent egy 148 oldalas, kétnyelvű katalógus, amely azonban csak azután vásárolható meg, ha a tárlat már látogathatóvá vált. Ennek előszavában Nátyi Róbert művészettörténész úgy fogalmazott: az ez évi műegyüttes karakterében eltér a néhány évvel ezelőttiektől.

Fokozatosan átalakul a kiállítások alkotóközössége is. Az évente megújuló hajtásokat hozó Vásárhelyi Őszi Tárlat idén is érdekfeszítő látlelet jelenkori képzőművészeti törekvéseinkről, ahol a kultúrakedvelő város jóvoltából esztendőszám adnak találkát képzőművészeink a feltörekvő fiataloktól a középgeneráció elismert, tekintélyes szereplőin és a szakma „kanonizált" nagyságain át.

Fotók forrása: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ