A Hosszú úton című, március 8-án nyíló tárlat az életmű legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál, és Korniss Péter legújabb fotográfiáit is felvonultatja.

Korniss Péter a magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója. 1937-ben született Kolozsváron. Páratlan munkássága fotótörténeti és művészi jelentőségét kiemelkedővé teszi annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonos megújulása. A több mint ötven évet felölelő Korniss-életmű elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását.

A hazai közönség utoljára 2017-ben láthatta műveit

a Magyar Nemzeti Galéria és a Várfok Galéria kiállításain, melyeket olyan nagyszabású külföldi bemutatkozások követtek, mint a bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum, a római Museo di Roma in Trastevere, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum, a szentpétervári Rosphoto Fotográfiai Múzeum vagy a párizsi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Galerie Keller közösen megrendezett tárlatai.

Az első Kossuth-díjas fotográfus és többek között Prima Primissima díjjal kitüntetett alkotó legújabb, Várfok Galériában látható kiállítása és a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő könyve a folyamatosan gyarapodó pálya gyújtópontjára, az erdélyi falura, Székre fókuszál.


63fb43488d28b27a848a1563.jpg
Korniss Péter: Kapára támaszkodó asszony, 1974. Forrás: Várfok Galéria

Korniss 1967-ben jár először Széken, itt szembesül a hagyományos falusi közösségek még élő és gazdag kultúrájával, és pályáját annak szenteli, hogy ezt a hamarosan eltűnő világot megörökítse a Kárpát-medence több területén is a következő nemzedékek számára. Szék így mindennek a kezdete, az eredet, ahová az elmúlt évtizedekben Korniss rendszeresen, mind a mai napig visszajár. Az ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető és még világviszonylatban is párját ritkítja.

A Várfok Galéria kiállítása bemutatja a múltat, Korniss első, táncházban, fonóban készült képeit és a jelen globalizálódott, modernizált világát ábrázoló fotográfiáit.

A kiállítási anyag különleges voltát adja, hogy ez az első, kizárólag színes fotográfiákat felvonultató Korniss-kiállítás, és a legnagyobb részét az elmúlt két évben készített művek alkotják. A tárlattal egyidőben megjelentetett fotóalbumban Korniss válogatott széki képei, a fotóművész személyes kommentárjaival és Bartis Attila író előszava találhatók. A kiállítás Boldizsár Mari, Korniss 2021-ban elhunyt, széki keresztlányának édesanyja emléke előtt tiszteleg.

A kiállítás 2023. március 9. és 2023. május 13. között tart nyitva, keddtől szombatig 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

Korniss Péter munkásságát bemutató portrénk itt olvasható.

Nyitókép: Korniss Péter: Koszorús lányok és fiúk a nagyapával, 2022 (részlet). Forrás: Várfok Galéria