Klasszikus remekműveket és az 1945 óta eltelt 77 év alkotásaiból álló válogatást bocsát árverésre a Kieselbach Galéria a 70. művészeti aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek a Budapest Marriott Hotelben.

A klasszikus képek közül az árverés egyik kiemelkedő alkotása Patkó Károly Mediterrán kikötője. A kép a két világháború közötti magyar festészetben is kitüntetett helyet foglal el. A Római Magyar Akadémiára meghívott művész ezen az alkotásán összegezte művészi hitvallását és fogalmazta meg az itáliai tanulmányút festői tanulságait. A Pesti Napló fotográfusa 1930-ban megörökítette Patkó római műtermét, ezen a felvételen jól látható a Mediterrán kikötő monumentális vászna is. A kép kikiáltási ára 120 millió forint.

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb művészettörténeti szenzációja Perlrott Csaba Vilmos Parkban című, 1907-ben készült nagy méretű képének felbukkanása.

A magyar fauve festészet kiemelkedő műve hosszú évtizedeken át utólagosan rátett, hamis Rónai szignóval ellátva rejtőzött egy Franciaországban élő magyar gyűjtő párizsi otthonában. A közelmúltban hazakerült festményen végzett technikai vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis Rónai-jelzés alatt ott áll Perlrott jellegzetes monogramja, a mű keletkezésének dátuma és a festmény születési helyére, Nagybányára utaló rövidítés is. A képre 42 millió forinttól lehet majd licitálni.

Alig pár hónnap ezelőtt ugyancsak külföldi magángyűjteményből tért haza gróf Batthyány Gyula életművének egyik kiemelkedő alkotása, a Caroussel párjaként is értelmezhető Cirkusz, amely 36 millió forinttól kelhet el. Az 1920-as években készült, csaknem egy évszázada lappangó kép felbukkanása újra ráirányítja a figyelmet arra, hogy a hazai műtárgyállomány is megszenvedte a közép-európai történelem viharait. A jóvátehetetlen háborús pusztulások mellett az arisztokraták és a nagypolgárok emigrációba kényszerítése miatt rengeteg műtárgy hagyta el az országot. De szerencsésnek mondható, hogy az utóbbi két évtizedben nagy számban kezdtek visszaáramolni Magyarországra a határon kívülre került festmények és szobrok.

A 20. század egyik legjelentősebb magyar magángyűjteményét, Fruchter Lajos kollekcióját gazdagította egykor Czóbel Béla Gyümölcscsendélet című alkotása, amelynek kikiáltási ára 42 millió forint. A számtalan kiállításon és könyvben bemutatott főmű 1983-ban szerepelt a Magyar Posta egyik bélyegén, amelyet több mint kétmillió példányban nyomtattak ki a művész születésének századik évfordulója alkalmából.

Az aukciós anyagban megtalálhatók az 1945 óta eltelt, elmúlt 77 év alkotásai is. Csernus Tibor Aktok című festmény mellet licitálni lehet Fehér László gyerekeket ábrázoló festményére is, és árverésre bocsátják Kondor Béla, Szász Endre, Gross Arnold, Orosz János grafikai műveit is. Szerepel az anyagban a Hódmezővásárhelyi Iskola széles holdudvarának egykori képviselői, a cigányfestők közül Oláh Mara (OMARA), Péli Tamás és Balázs János. 

Korga György szürnaturalista főműve, a Nagyváros hétmillió forinttól, Patay László Néhányan közülünk (Kortárs festők a csepeli Iskola Galériában) című tablója 1,2 millió forinttól kelhet el. Patay (főként figurális) képe a festészet ki-kicsodája, képes nagylexikonja, amelyen hátul középen Pogány Ö. Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria alapító igazgatója látható, de a közönség soraiban megjelennek rajta Kárpáti Tamás, Duray Tibor vagy Barcsay mester.

A 70. művészeti áverés kiállítása december 19-ig tekinthető meg.

Nyitókép: a Kieselbach Galéria aukciós kiállítása. Fotó: MTI/Balogh Zoltán