Ezeket a kiállításokat mindenképp érdemes útba ejteni, ha a fővárosban vagy a vidéki nagyvárosaiban járunk.

A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig – Magyar Nemzeti Galéria

Október 20-ig meghosszabbított nyitvatartással vár a Magyar Nemzeti Galériában a szürrealista kiállítás, amire ha eddig nem jutottunk el, akkor érdemes sürgősen pótolni. No, nemcsak azért, mert itt megtekinthetjük mondjuk Dalí ikonikus Álom egy gránátalmafa körül repkedő méhről című festményét vagy Magritte A kettős titok című munkáját, hanem mert a szürrealizmus nagy neveinek híres festményei mellett magát a szürrealista mozgalmat, a mozgalom létének alakulását, belső töréseit, dokumentumait is megismerhetjük. A kiállításról itt írtunk bővebben.

Rembrandt és tanítványai – Szépművészeti Múzeum

Szép és elegáns lett a Szépművészeti Múzeum legújabb kamarakiállítása, amely Rembrandt és tanítványai munkáit vonultatja fel, részletesen megmutatva azokat a jegyeket, amelyek tanítóról tanítványig öröklődtek. A rajzok és rézkarcok kidolgozottságuk, finom részleteik folytán ragadják meg a figyelmünket, miközben olyan fontos munkák is láthatók itt, mint A százforintos lap. A január 5-ig látogatható kiállításról itt írtunk.

Gorgona 1959-1968 – Kassák Múzeum

A Kassák Múzeum új kiállítása a Gorgona csoport munkásságáról nem csupán egy szűk rétegnek szól: a kiállítás kurátorainak sikerült érthető és izgalmas munkákat megmutatniuk, azokat pedig nagyszerű magyarázószövegekkel egészítették ki. Érdemes tehát azoknak is útba ejteniük ezt a kiállítást, akik még sosem hallottak a Gorgona csoportról. A január 5-ig nyitva tartó kiállításról itt írtunk.

Pattern and Decoration – Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum frissen nyílt kiállítása az absztrakt expresszionizmus által dominált művészeti közeg ellenében fellépő csoport munkásságát mutatja be. Dekoratív, nagyon látványos munkákat látunk most itt, amelyek igyekeznek felborítani a képzőművészet, az iparművészet és a kézművesség között húzódó határokat. A január 5-ig látogatható kiállításról itt írtunk. 

Hochstädterék. Családi album – Előhívott múlt  – Zsidó Múzeum

Nagyon finom és érzékeny Tranker Kata kiállítása a Zsidó Múzeumban. Egy család története elevenedik meg előttünk ebben az installációban, miközben a fotók, a kőszerű táblák, a papírmasé foglalatok, pici szobrok és domborművek értelmezési keretet adnak a fotóknak. A privát szférából az általános felé viszik el a történetet: a kiállítás így nemcsak egy családról, hanem a női és férfi, valamint az ikersorsról is szól. December 15-ig látogatható.

családi okok miatt – modem, Debrecen

November 3-ig látható a családi okok miatt, amely történelmi, társadalmi és személyes történetek felől közelíti meg a család fogalmát. A kiállítás különlegessége, hogy három részből áll: az elsőben olyan képzőművészek készítenek munkákat, akik már máskor is foglalkoztak a család témájával. A második részben irodalmi alkotások kaptak helyet, valamint azok a művek, amelyeket ezek a szövegek inspiráltak. Az utolsó szakaszban pedig egy féléves workshop eredményei láthatók, amely során a családi fotókkal dolgoztak.

Végtelen átjáró – MűvészetMalom, Szentendre

Ha szeretnénk klasszikus land art alkotásokat megnézni, akkor ez a kiállítás igazán nekünk való. A kiállított műveken a természet szinte felfoghatatlan komplexitása sűrűsödik meditatív formákba. A tolcsvai művésztelep alkotóinak munkásságát összegző tárlat a struktúra, az anyag és a lépték problematikáit feszegeti. A kiállítás december 1-ig látogatható.

Bobály Attila emlékkiállítás – Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján

Még épp elcsíphetjük Salgótarjánban a Bobály Attila emlékkiállítást, ahol nemcsak a 2017-ben elhunyt szobrászművész alkotásait, hanem fiainak munkáit is lmegnézhetjük. Nagyméretű fa-, márvány-, bronz-szobrai mellett néhány kisplasztikája is látható, sőt ezen a tárlaton lehet először megtekinteni az alkotó Feszület című alkotását. A kiállítás október 30-ig látogatható. 

A békesség pavilonja – Paksi Képtár, Paks

Az október 5-én nyílt tárlat a Képtár induló kiállítássorozatának első része, amelynek célja, hogy az intézmény 80-as évek óta gyarapodó gyűjteménye időről-időre láthatóvá váljon. A csoportos kiállítás különlegessége, hogy az őrzött műtárgyak közül Kokesch Ádám válogatott: a Paksi Képtár kiállítóterében ő alakítja most ki a békesség pavilonját. A kiállítás november 17-ig látható.

Kép-Mozgások – JPM Modern Magyar Képtár, Pécs

November 10-ig meghosszabbították azt a kiállítást, amely a tavaly elhunyt Kismányoky Károly rendezte és a 120 éve született Martyn Ferenc közreműködésével készült Martyn 1983 című animációs film fázisrajzaiból, fotó-kollázsaiból válogat. A tárlat attól izgalmas, hogy a film folyamatából kiszakított kockák a múzeum terében bekeretezve autonóm, egyedi műalkotásokká válnak.