A Skanzen Észak-Magyarországi falu tájegységében található Magtárban megvalósult tárlat egyelőre online formában tekinthető meg. Fotók, levelek, dokumentumok, naplók, korabeli tárgyak, frontemlékek és műalkotások között barangolhatunk.

Új kiállítással nyitja meg a múzeum a Határtalan Skanzen tematikus évet, amely a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét hozza közelebb az érdeklődőkhöz. 2020 a nemzeti összetartozás éve, amellyel az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés 100. évfordulójára emlékezünk.

A Skanzen Magtár 900 négyzetméteres kiállítótere a valóságban három szintből ­− a földszinthez tartozó galériából és a padlástérből − áll. Ezt a látványt adja vissza 3D-ben a múzeum virtuális kiállítása. A tárlat személyes és közösségi történeteken keresztül mutatja be azokat a változásokat, amelyek a paraszti életforma átalakulásához vezettek az első világháború alatt és után.

A
nagy háború alapjaiban változtatta meg a hátországban élők mindennapjait,
átalakult a falu társadalma, felborultak a nemi szerepek. A férfiak a
szántóföldek után a lövészárkokban találták magukat, a harcok során pedig addig
elképzelhetetlenül távoli vidékekre is eljutottak. A kiállítás alapszínei, a
szürke és vörös árnyalatai azt az idegenszerűséget és éles váltást ragadják meg
gondolati síkon, amelyet a háború alatti években átéltek az emberek.

A sok milliós emberveszteség mellett, amelyet a háború és a spanyolnátha okozott, olyan innovációk jelentek meg, amelyek beépültek a mindennapokba. Ekkor terjedt el többek között a konzerv, a teafilter a papírzsebkendő, a ballonkabát, a cipzár, a karóra. Az emlékezetkultúrába pedig olyan tárgyak kerültek, amelyek először a propaganda részét képezték, később viszont háborús emléktárgyakká váltak.

Az online térbe történő
belépés után a bal egérgomb megnyomásával nézhetünk körbe a tárlatban. A
kiállítás felületének bal oldalán elhelyezett alaprajzon követhetjük nyomon,
hogy éppen hol állunk. Helyet változtatni a térképet használva, vagy a
bekarikázott lábjelekre kattintva tudunk. Utóbbiakra virtuálisan „ráállva” más
és más látvány tárul a szemünk elé.

Az online kiállítás felületén lap- és szemjelekkel találkozhatunk. A lapjelekből háttérinformációkat kaphatunk a tárlat altémáiról – a háború alatti gazdaságról, ellátásról, ünnepekről, a társadalmi segítségnyújtásról, a háborús postáról, a háború emlékezetéről. A szemjelek a virtuális túra során tárgyakat, fényképeket és további információkat jeleznek. Ha többet szeretnénk megtudni a tárgy kapcsán az egyes témakörökről, akkor a felugró ablakon belül továbbkattinthatunk az új tartalmakhoz.